همان گونه که از نام ماکروویو مشخص است اساس کار این دستگاه به کمک امواجی است که از لوله خلا به نام مگنترون تولید می شود. این امواج می تواند میدان مغناطیسی درد اخل دستگاه ماکروویو تولید کرده و در نتیجه با افزایش سرعت حرکت مولکول های غذا منجر به افزایش گرما در ماده غذایی و در نتیجه پختن آن می شود. برخی از افراد این سوال را مطرح می کنند که آیا استفاده از ماکروویو معایبی هم دارد یا خیر. در این مقاله قصد داریم به بررسی این مسئله بپردازیم.

 

معایب استفاده از ماکروویو

 

هر حال ماکروویو در کنار تمامی محاسنی که چه از نظر کمک به آشپزی و چه از نظر کمک به محیط زیست به دلیل عدم استفاده از سوخت های فسیلی دارد، اما دارای معایبی نیز هست که از جمله می توان به موارد زیر اشاره نمود:

1-   در دستگاه ماکروویو نمی توان هر ظرفی را قرار داد. چرا که امواج می توان اشتعال ایجاد کند. به هیچ عنوان نباید از ظروف فلزی در دستگاه ماکروویو استفاده شود چرا که در برخورد امواج به فلز می تواند خطر آتش سوزی ایجاد شود.

2-   تحقیقاتی که در مورد تاثیر امواج مغناطیسی ماکروویو بر روی مواد غذایی انجام شده است نشان داد که این امواج منجر به پاره شدن دیواره سلولی غذاها شده و چون ساختار این مواد به هم می ریزد لذا سریعا از بین خواهند رفت. برای مثال امواج ماکروویو بر روی ویتامین ها و مواد مغذی تاثیر گذار است. لذا دانشمندان ثابت کرده اند که غذای طبخ شده در ماکروویو می تواند ارزش غذایی غذاهارا کم کند.

3-   حتما تا به حال دقت کرده اید که غذایی که داخل ماکروویو طبخ می شود مزه خوشمزه همیشگی را ندارد به همین دلیل بهتر است طبخ را با ماکروویو انجام ندهید.

4-   از نظر گرم کردن غذا نیز امواج ساطع شده از ماکروویو می توان تا حدود 3 سانتیمتر در داخل غذا نفوذ کنند لذا ممکن است که روی غذا گرم شده در حالی که داخل آن هنوز سرد است. به همین دلیل نمی توانید غذاهای خیلی سرد و یا یخ زده را داخل ماکروویو گرم کرد چرا که پس از مدتی که دستگاه روشن است منجر به سوختن لایه رویی شده در حالی که لایه عمقی هنوز سرد است.

5-   هر ماده غذایی را نمی توان داخل ماکروویو گرم کرد چرا که هم می تواند منجر به آسیب به دستگاه شده و هم این که ممکن است منجر به تشکیل مواد خطرناک در غذا گردد. برای مثال پختن ماده تخم مرغ داخل ماکروویو منجر به انفجار خواهد شد.

 

 

در دنیای امروز که مشاغل برای افراد زیاد شده  فرصت برای انجام امور مختلف کمتر شده است لذا همه ما به دنبال این هستیم که به بهترین شکل ممکن از زمان استفاده کرده و با سرعت بیشتری فعالیت های خود را پیش ببریم که در این راستا تکنولوژی نیز با ابداع و اختراع وسایل و روش های جدیدی به کمک بشر آمده است. برای مثال در دهه های اخیر میزان اشتغال بانوان در خارج از منزل افزایش یافته است در نتیجه این افراد فرصت کافی برای رسیدگی به امور داخلی خانه نداشته و به دنبال روش هایی هستند که در همان وقت کم بتوانند امور خانه را به خوبی پیش ببرند. با توجه به این که بخش عمده فعالیت های داخل خانه مربوط به آشپزخانه می شود، یکی از خدمات تکنولوژی در این زمینه، طراحی و ساخت ماکروفر بوده است که می توان به ماکروفر لقب “کمک آشپز” را داد زیرا در کنار اجاق گاز، به شما کمک می کند که سرعت طبخ غذا افزایش یابد.

با توجه به این که هم اکنون برندهای مختلفی در تولید وسایل برقی خانگی فعالیت دارند، این شرکت ها فعالیت های خود را در تولید ماکروفرها نیز گسترش داده و همین امر قدرت انتخاب مشتریان را بیشتر کرده است. لذا برای داشتن یک انتخاب ایده آل باید به چند نکته توجه نمود:

1-   تعیین قدرت ماکروفر متناسب با هدف خرید

ماکروفرها با توان الکتریکی متفاوت تولید می شود و در نتیجه میزان کارایی آن ها متفاوت خواهد بود. از آنجایی که از ماکروفر هم می توان برای طبخ برخی از غذاهای استفاده نمود و هم برای گرم کردن مواد غذایی، لذا ابتدا هدف خود را از خرید مشخص کنید. اگر میزان استفاده شما از ماکروفر برای پختن غذا بیشتر است باید مدلی با توان بالا را انتخاب نمایید.

2-   وجود فاکتورهای ایمنی در ماکروفر

تنظیمات مربوط به ایمنی در ماکروفرها را باید از دو منظر بررسی نمود. اولین مورد این که هر ماکروفر باید مجهز به قفل کودک باشد تا آسیبی به بچه ها در منزل وارد نشود اما بعد دیگر ایمنی، مربوط به کنترل میزان پخت و یا گرم کردن غذا در ماکروفر برای جلوگیری از آتش گرفتن غذا یا ماده غذایی است. برای مثال ماکروفرها باید حسگرهایی داشته باشند که براساس مقدار بخاری که در محفظه داخلی دستگاه جمع می شود تشخیص دهد که غذا در چه مرحله ای از پخت بوده و با دمای بیش از حد منجر به سوختن و آتش سوزی نشود.

3-   توجه به کارایی های مختلف دستگاه

در میان برندهای مختلف تحقیق کنید و از میان آن ها ماکروفری را انتخاب نمایید که بیشترین امکانات را داشته و در نتیجه کارایی بالاتری متناسب با نیاز شما خواهد داشت.

حتما بخوانید :

با اضافه شدن ماکروفر به عنوان یکی از بهترین وسایل برقی خانگی در کنار اجاق گاز، سرعت آشپزی زیاد شده است و این مسئله به ویژه برای کسانی که فرصت کافی برای آشپزی ندارند اهمیت بیشتری دارد. اما یک مطلب بسیار مهم در استفاده از ماکروفر، توجه به اصول و نحوه استفاده صحیح از این دستگاه است. شما باید از همان زمان راه اندازی دستگاه تا طول مدت زمان استفاده از آن نکاتی را رعایت کنید تا ماندگاری ماکروفر بیشتر شود. این قانون برای همه وسایل برقی وجود دارد که در صورت عدم استفاده درست از دستگاه، طول عمر مفید آن کم شده و سریعا خراب خواهد شد. در این راستا ما چند مطلب مهم را متذکر خواهیم شد تا اشتباهات رایج در استفاده از ماکروفرها را مرتکب نشوید.

1-   قبل از راه اندازی دستگاه، حتما محلی مناسب را برای آن در نظر بگیرید. انتخاب مکان قرار دادن ماکروفر باید بر مبنای دو نکته باشد اول این که امکان جریان هوای به خوبی در دور تا دور دستگاه و بالای آن وجود داشته باشد و دومین مورد، عدم قرار دادن دستگاه در کنار اجاق گاز و یا سایر وسایلی و حتی دور از نور خورشید است که منجر به گرم شدن ماکروفر حتی در زمان عدم استفاده از آن خوهند شد.

2-   برای اولین بار استفاده از ماکروفر، حتما دفترچه راهنمای آن را مطالعه کنید تا هم با نکات ایمنی آشنا شوید و هم این که کارایی دستگاه و نحوه استفاده از آن را آموزش ببینید. توجه داشته باشید که برندهای مختلف ماکروفر در برخی موارد با یکدیگر متفاوت هستند.

3-   به مسئله تمیز کردن محفظه داخلی دستگاه پس از هر بار استفاده از آن توجه داشته باشید تا از بوگیر شدن ماکروفر جلوگیری شود.

4-   گاها دیده شده است که افراد بر روی ماکروفر خود کاور می کشند تا اثرات پخت و پز غذا در آشپزخانه بر روی آن ننشیند. در این صورت باید در زمان استفاده از دستگاه حتما کاور را بردارید زیرا ماکروفر در حین کار گرم شده و وجود کاور مانع از گردش هوا در اطراف ان و در نتیجه کاهش دمای دستگاه می شود.

5-   یک قانون کلی که برای همه وسایل برقی وجود دارد، عدم قرار دادن وسیله به ویژه وسایل سنگین بر روی آن هاست و این مورد در مورد ماکروفر هم صدق می کند.

6-   حتما به منظور جلوگیری از آسیب به کودکان، دکمه مربوط به قفل کودک را فعال کنید تا آن ها نتوانند ماکروفر را روشن کنند.

متاسفانه یک باور غلط که میان برخی از افراد وجود دارد این است که ماکروفر همانند یک اجاق گاز منتهای با طراحی ویژه است در نتیجه نیازی به آموزش برای استفاده از این دستگاه وجود ندارد. همین باور منجر به بروز اشتباهاتی خواهد شد که مرور زمان نه تنها عمر دستگاه را کم می کند بلکه منجر به معیوب شدن ماکروفر خواهد شد. لذا در این راستا لازم دانستیم که برخی از مهمترین اشتباهاتی که اکثرا در استفاده از ماکروفر مرتکب می شوند را بیان کنیم:

1-   عدم توجه به جنس ظرف مورد استفاده

توجه داشته باشید که در داخل ماکروفر نباید از ظروف پلاستیکی، ظروف فلزی و زرکوب و حتی ظروف لب پریده استفاده کرد. بهترین ظرف مناسب برای ماکروفر، ظرف های شیشه ای هستند.

2-   گرم کردن مواد غذایی بسته بندی و کنسروها در ماکروفر

یکی از بزرگترین و خطرناک ترین اشتباهاتی که برخی از افراد مرتکب می شوند همین مورد است. لازم است بدانید که زمانی که غذاهای بسته بندی شده همانند کنسروها را داخل دستگاه می گذارید ترکیب سمی و مضر به نام بیسفنول‎ A  در غذا ایجاد خواهد شد که از طریق اختلال در سیستم غدد درون ریز بدن انسان، منجر به آسیب هایی من جمله ناباروری، اختلالات عصبی و… خواهد شد.

3-   قرار دادن شیشه شیر کودک در ماکروفر

زمانی که شیشه شیر داخل دستگاه قرار گیرد، شیر و ظرف آن به حدی داغ خواهند شد که باعث سوختن دهان و آسیب به گوارش کودک می شود.

4-   ذوب کردن یخ غذا در دستگاه

اگر غذای یخ زده را داخل ماکروفر قرار دهید، دو مشکل رخ خواهد داد؛ اول این که به دلیل جمع شدن بخار زیاد در محفظه داخلی حتما بوی غذا بیشتر در داخل ماکروفر پخش شده و بوگیر شدن آن محتمل خواهد بود. اما مشکل بدتر این است که یخ اجازه نمی دهد حرارت ماکروفر به صورت همگن و یکنواخت در قسمت های مختلف دستگاه پخش شود در نتیجه نایکنواختی در گرم شدن رخ خواهد داد. به همین دلیل توصیه می شود که اول اجازه دهید یخ ماده غذایی کامل آب شود و بعد برای گرم کردن، آن را داخل ماکروفر قرار دهید.

5-   پخت غذا با ماکروفر

ما در تمامی مقالات ذکر کرده ایم که ماکروفر به عنوان یک ابزار کمکی در کنار اجاق گاز استفاده می شود این بدان معناست که ماکروفر نمی تواند پخت اصلی غذا را انجام دهد و متاسفانه برخی از افراد این مسئله را در نظر نمی گیرند. البته برخی از غذاها همانند پیتزا، پاستا و… که نیاز به پخت کمتری داشته و مواد اولیه آن ها قبلا به خوبی پخته شده است را می توان برای تکمیل پخت در داخل ماکروفر قرار داد که برای چنین مواردی در اکثر برندها، برنامه های پخت به صورت اتومات طراحی شده است.

دلایل معیوب شدن ماکروفر

برای هر وسیله برقی ممکن است این مسئله رخ بدهد که خراب شده و در نتیجه نیاز به تعمیرات آن گردد. البته در بهترین حالت عیب رخ داده را خود فرد با کمی آگاهی می تواند بر طرف نماید. به همین دلیل لازم است که هر فرد دارنده ماکروفر با دلایل خراب شدن دستگاه آشنا باشد تا در زمان بروز مشکل، حتی المقدور خود فرد بتواند عیب رخ داده را برطرف نماید. ما در این مقاله به بررسی این مسئله خواهیم پرداخت.

دلایل جرقه زدن ماکروفر در حین کار کردن

ابتدا ظرف شیشه ای حاوی آب را داخل ماکروفر گذاشته و دستگاه را روشن کنید. در این زمان دو حالت رخ می دهد:

1-   دستگاه جرقه می کند که به معنی خرابی ماکروفر بوده و باید به تعمیرکار و یا نمایندگی ان اطلاع بدهید.

2-   دستگاه جرقه نمی زند. پس یعنی ماکروفر خراب نیست بلکه ظرفی که قبلا استفاده کرده بودید برای ماکروفر مناسب نبوده و یا اینکه محفظه داخلی وسیله کثیف است.

دلایل روشن نشدن ماکروفر

1-   عدم جریان برق در پریز

2-   خرابی در قسمت سیم و دو شاخه ماکروفر

3-   فعال بودن قفل کودک

4-   نقص فنی در دستگاه

دلیل گرم نکردن ماکروفر

1-   زیاد بودن حجم ماده غذایی نسبت به توان دستگاه

2-   کثیف بودن محفظه داخلی به ویژه قسمت هیتر ماکروفر

3-   مواد تشکیل دهنده ماده غذایی برای مثال هر چه غذا چرب تر باشد دیرتر گرم می شود.

4-   استفاده از ماکروفر در اوج زمان مصرف برق و در نتیجه عدم توان دستگاه برای گرم کردن

5-   نقص در اتصالات دستگاه و خرابی هیتر ماکروفر

دلیل خروج دود از ماکروفر در زمان استفاده

1-   سوختن غذا در دستگاه

2-   ریختن ماده غذایی بر روی سینی ماکروفر

3-   اتصالی برق در محل پریز و دوشاخه که نشان دهنده خرابی در پریز یا دوشاخه است.

4-   خرابی در سیستم برقی و اتصالات ماکروفر

دلیل خاموش شدن ماکروفر در حین کار

1-   استفاده طولانی مدت از ماکروفر

2-   قرار دادن آن کنار وسایلی که منجر به گرم شدن کاذب دستگاه می شوند همانند قرار دادن کنار اجاق گاز

3-   نقص در پریز برق، دو شاخه و یا اتصالات سیمی دستگاه

4-   نوسانات ولتاژ برق خانه

دلیل تولید صدا در حین استفاده از ماکروفر

1-   عدم صحیح قرار دادن سینی ماکروفر در جای خود و در نتیجه لق خوردن سینی در حین کار کردن دستگاه

2-   سنگین بودن ظرف غذای داخل محفظه

3-   قرار دادن وسایل تزئینی بر روی ماکروفر در حال کار

4-   خراب شدن برخی از قطعات ماکروفر و نیاز به تعمیرات

برخی ویژگی های مایکروویو عبارتند از:

·       دید (قابلیت رویت داخل دستگاه): نور داخلی روشن اجازه بررسی غذای داخل مایکروویو را می دهد.

·       سهولت استفاده: دستورالعمل ساده برای استفاده بر روی صفحه نمایش.

·       تمیزکاری: دارای سوراخ های زیاد یا شکاف زیادی نیست که بتواند چربی یا مواد غذایی را در خود انباشته کند.

·       فن خنک کننده: دارای فن خنک کننده برای خنک کردن فضای داخل پس از پخت و پز است.

·       تایمر آشپزخانه: مثلا قابل زمان دهی برای آب پز کردن تخم مرغ

·       قفل ایمنی کودکان

·       پخت و پز چند مرحله ای: قابل زمان بندی و برنامه دهی برای ترتیب عملکرد ها مانند یخ زدایی، طبخ و گرم کردن غذا

·       زمان تنظیم: افزایش و کاهش زمان پخت و پز بدون توقف

·       یکنواختی حرارت در مایکروویو

·       یخ زدایی یکنواخت

·       سرعت حرارت دهی